Pestovanie

Melóny: chutné a zdravé ovocie

Ak hľadáte osviežujúcu pochúťku na horúce letné dni, melón je tou správnou voľbou. A ak máte vlastnú záhradu, radi by sme vám poskytli najlepšie tipy na pestovanie tohto chutného ovocia.

Melóny (Citrullus lanatus) sú tropické ovocie, ktoré sa často dovážajú z vzdialených krajín do našich miestnych supermarketov. Ich zelená šupka a ružová dužina pochádzajú zo západnej Afriky, kde sa cítia najlepšie v teplejších teplotách. Napriek tomu, že melóny preferujú určité klimatické podmienky, je možné ich pestovať aj v miernych zemepisných šírkach s pomocou správnych tipov a trikov. V tomto článku sa dozviete, ako pestovať melóny vo vašej záhrade.

Výber miesta na sadenie

Melóny majú špecifické nároky na pôdu, preto je dôležité vybrať vhodný druh. Piesočnatá a humusovitá pôda je pre melóny najlepšia, pretože ju preferujú. Ťažké pôdy môžu brániť rastu koreňov a zadržiavať vodu, preto sa odporúča zabezpečiť dostatočné množstvo kompostu na záhony pred výsadbou. Pri pestovaní melónov je ideálne vybrať teplé, slnečné a chránené miesto pred vetrom, ako napríklad južná stena domu alebo skleník.

Kedy sadiť

Melóny sú veľmi citlivé na teploty, a preto je potrebné dbať na správny čas výsadby. Príliš skoré vysádzanie rastlín vonku môže byť pre ne škodlivé. Najlepšie je vysádzať mladé rastlinky melónov na záhrade až koncom mája. V skleníku sa dá začať už v apríli. Je dôležité dodržiavať teplotu nad 12 °C, pretože nižšie teploty môžu poškodiť rast a vývoj melónových rastlín.

Výsadba

Výsadba exotických rastlín je jednoduchá: mladé rastliny jednoducho umiestnite v správnej vzdialenosti na záhon. Je dôležité, aby ste pri výpočte priestoru na rast jednej rastliny vždy zohľadnili 1 až 2 metre štvorcové. Týmto spôsobom sa uistíte, že bude mať rastlina dosť miesta na rast a vývoj

Miesto vysádzania melónov na záhone môžete ušetriť tým, že ich zasadíte do kvetináča. Takto sa nebudete musieť vzdať chutného ovocia a zároveň ušetríte miesto. Výsadba melónov do kvetináča však vyžaduje pozornosť: pôda sa tam rýchlejšie zohrieva, no aj rýchlejšie vysychá. Preto si vyberte kvetináč čo najväčší a pravidelne ho zalejte. Rastlinu neumiestňujte na priame slnko, pretože by mohla pôda rýchlejšie vysychať a hrozilo by riziko poškodenia suchom.

Ak plánujete na jar pestovať melóny, môže sa vám naskytnúť otázka, či si kúpiť hotovú rastlinu alebo ju rozmnožiť zo semien. V tomto článku sa zvážia obidve možnosti a vysvetlia sa výhody a nevýhody každej z nich.

Domáce rozmnožovanie melónov

Ak si chcete rozmnožiť vlastné melónové rastliny, môžete to urobiť bez problémov, pretože klíčivosť semien je vysoká. Medzi marcom a aprílom vložte jedno semená do každého kvetináča na pestovanie v hĺbke približne 1 až 2 cm. Na klíčenie je potrebná teplota nad 18 °C, ideálne 22 až 24 °C. Miestom pre pestovanie môže byť okenný parapet a prvý klíčok sa môže objaviť už po 5 až 10 dňoch. Keď sa objavia prvé listy, presaďte mladé rastlinky do väčších kvetináčov. Pri presádzaní dbajte na to, aby ste nepoškodili korene, pretože melóny sú veľmi citlivé na zranenia.

Kúpa hotovej rastliny

Samozrejme, jednoduchšie je zakúpiť si mladé rastliny melóna v obchodoch. V záhradných centrách ich môžete kúpiť od mája do júna a potom ich vysadiť vonku. Jednou výhodou týchto mladých rastlín je, že sú často okopané na tekvice a sú preto menej náchylné na koreňové choroby. Voľba je naozaj na vás a závisí od toho, koľko peňazí ste ochotní zaplatiť, pretože rastliny zakúpené v obchodoch vo väčších množstvách sú samozrejme oveľa drahšie ako semená melóna.

Starostlivosť

Hneď ako si melón zvykne na svoju pozíciu v záhrade, jeho rast sa urýchli. Existujú niektoré inštrukcie, ktoré treba dodržiavať, aby rastlina mala dostatočné zásoby vody a živín.

Melóny majú vysoké nároky na vodu – nie je prekvapujúce, keď sa pozrieme na šťavnaté dužinu. Preto je najdôležitejšie v lete dostatočne zavlažovať rastliny. Pôda by mala byť zavlažovaná denne, najlepšie ráno, najmä počas tvorby ovocia. Uistite sa, že používate len teplú vodu, pretože rastlina zle znáša studenú vodu. Môžete použiť napríklad vodu z dažďovej nádrže. Pri zavlažovaní dávajte pozor, aby ste nezaliatili listy, pretože to zvyšuje riziko infekcie plesňou.

Melóny sú ťažkými požieračmi – dobré zásobenie živín je preto kľúčové. Pred výsadbou pridajte trochu kompostu. Ďalej v priebehu leta by ste mali hnojiť každé dva týždne, aby ste poskytli dostatočné množstvo živín. Dobré fungujú prírodné hnojivá alebo organické materiály, ako je napríklad hnoj.

Zber

Dozrievanie watermelonov je celkom dlhý proces a zrelé plody sa zberajú až na konci augusta a v jeseni. Pre získanie najlepšej chuti je dôležité zbierať iba zrelé ovocie. V priebehu rastu na materskej rastline sa melóny stávajú sladšími. Aby ste zistili, či je melón zrelý a pripravený na zber, pozrite sa na tieto znaky:

  • Tmavozelená koža s žltastými škvrnami
  • Tupý zvuk, keď naň zaklepete
  • Suchá stonka.

Skladovanie melónov

Doba skladovania melónov je pomerne obmedzená. Najlepšie ich konzumovať čo najskôr. Ak ich neotvoríte, môžete ich skladovať pri izbovej teplote až dva týždne. Po nakrojení sa skladovateľnosť skracuje a odporúča sa skladovať ovocie v chladničke. Na druhej strane sa neodporúča mraziť melóny, pretože ovocie sa skladá hlavne z vody a jeho konzistencia sa po rozmrazení zhorší.

Zanechať spätnú väzbu

  • Informačná hodnota
  • Zrozumiteľnosť